Lucka 18

Lucka 18

Alternativ träning

Hanna Boquist berättar:

Jag har varit skadad väldigt länge, i nästan 7 månader och i början så tänkte jag inte så mycket på på annan träning. Men det finns faktiskt väldigt mycket annan träning än orientering och löpning som vi tränar ganska mycket i klubben. Jag började efter ett tag när jag var skadad att träna alternativt med olika träningsformer och det var väldigt kul. Det är något som jag fortfarande nu när jag inte är skadad längre har fortsatt med. Nu har jag tänkt visa en lista med alternativa träningsformer (förutom orientering och löpning):

En uv visar skidteknikerna diagonal och hoppstakning.


  • Cykel: Det tror jag alla vet vad det är, man cyklar på en cykel. Glöm inte att cykla på och ta i när du cyklar. Det är viktigt att du inte bara mescyklar lite lugnt för då blir det ingen träning. Att cykla fort och långt är en bra träning!
  • Rullskidor/skidor: Rullskidor är precis som det låter, skidor på hjul. Det är ingen slump att nästan alla orienterare åker skidor på vintern. När man kan göra det året om så blir det den perfekta träningsformen. Rullskidor på sommaren och skidor på vintern.
  • Styrketräning: Styrketräning är viktigt för att stärka kroppens alla muskler. Styrketräning är den viktigaste  träningen förutom löpningen om man vill få en stark kropp som går att använda till mycket. Om man är skadad så kan man köra extra mycket styrketräning för att bli riktigt stark.
  • Skridskor: Skridskor är mest en träningsform man kan träna på vintern. Det går att åka skridskor i en ishall eller ute på en sjö.
  • Vattenlöpning: Jag har aldrig testat på vattenlöpning själv och jag tror att det är mer än mig som undrar vad vattenlöpning är. Därför har jag frågat Gustav och bett han att förklara vad det är:

    "Man tar på sig en så kallad ”wetvest” som gör att man nästan flyter när man är i vattnet. Sedan springer precis som på land, eller man rör armar och ben som om man skulle springa. Till skillnad från när man springer på land så kommer man bli förvånad över att det går så långsamt framåt. Det går så långsamt att till och med alla de tjocka tanterna simmar om en. Däremot så kommer man märka att svetten rinner i ens panna till skillnad från de gamla tanterna som bara simmar lugnt. Vattenlöpning är alltså en mycket bättre än att bara motionssimma långsamt."

  • Till sist vill jag länka till 5 träningstips av Charlotte Kalla på Youtube.
  • Nu hoppas jag att du har fått massor av träningstips så att det bara är att gå ut och träna efter att träningarna med Uven är slut för säsongen. Det funkar lika bra om du är skadad som om du inte är det.