Lucka ?

Lucka 15

Dagens lucka handlar om orienteringsspelet Catching Features . Julkalendern har intervjuat IK Uvens bästa CF-löpare, Johan Olson!

Berätta kort vad Catching Features (CF) är för något?
- Catching Features är ett orienteringsspel som de mest ambitiösa orienterarna spelar, det är ganska likt riktig orientering.

Vad var det som fick dig att börja?
- Jag är ju en ambitiös orienterare så jag kan inte undgå att nörda ner mig lite. Dessutom är det ju faktiskt träning för riktig orientering eftersom liknande krav ställs.

Vad är det bästa med spelet?
- Att jag utmanar folk som brukar springa ifrån mig vanligtvis, men i CF är det bara tekniken som avgör och då får dem pisk!

Du har valt att representera elitklubben IK Uven (fyra på världsrankingen). Var det ett medvetet val och hur känns det?
- Väldigt medvetet val, mitt mål är att hjälpa Uven upp och förbi OL gymnasiernas elitsatsande OL-Klubbar. OLGY Slayers och Freluga Farmers. Därför tränar jag upp de andra uvarna till att nå samma nivå som mig, Mattis Hellberg och Gustav B är mina lärjungar ;) Vi kommer att dominera CF-världen.

Du har i år tagit klivit upp i landslaget och är tidvis en av de 6 som representerar Sverige. Har det varit ett långsiktigt mål och när blir du given i topp 6?
- Det långsiktiga målet är högre än så, jag ska slå den stora och allsmäktiga legendaren i CF. Jag har hört ryktesvägen att han äter Thierry Gueorgiou till frukost, han är mannen, myten och legenden Sundlöf. Om detta är möjligt för en vanlig dödlig återstår att se!

Vem skulle du rekommedera CF för, och vad är dina bästa tips?
-Som jag nämnde i början av denna förträffliga intervju så är CF för den ambitiösa orienteraren, men även för äkta CF nördar och de som helt enkelt tycker att orientering är riktigt kul ;)

Det går även att engagera sig vid sidan av själva tävlandet genom att arrangera, berätta!
- Är man en äkta CF-nörd så hjälper man de stora Color och Philo att göra fler och bättre tävlingar. Genom att konvertera äkta orienteringskartor till digitala som sedan kan laddas upp som en tävling.

Vad är de största likheterna/skillnaderna mot vanlig orientering, och hur tror du att man kan använda CF för att utveckla sin orientering?
- Genom att jobba med samma tekniska problem bygger man erfarenhet genom att spela CF, personligen anser jag att ett riktigt OL-pass IRL ger mycket mer än en CF-tävling. I CF blir du inte trött och utmattad som vid riktig orientering och behöver inte se vart du sätter fötterna, vilket är viktiga delar IRL. Men vägvalsbedömning och framförallt flowet går att hitta i CF. Tror ni inte att ett datorspel kan utveckla din OL-teknik så utmanar jag er att testa!

Tack och hej leverpastej


Där var intervjun slut, så nu hoppas vi att alla är sugna på att börja spela!

Här ser vi några exempelbilder på hur det ser ut "in game". Om du vill kan du försöka lista ut var på kartan vi är...


Här är rankingen just nu i världen, med alla klubbar och deras tre bästa löpare. Som ni ser har IK Uven plockat en placering sedan intervjun gjordes!