Lucka 19

Lucka 19

Julkalendern presenterar vinnaren i rebustävlingen!

DNA-mannen i luckan

Årets 25-mannatävling var premiär för undertecknad med dotter. Ett mycket trevligt arrangemang där FK Herkules Laila Höglund i bussen kallade mig för DNA-mannen (till allmän förnöjsamhet). Namnet antas komma från att jag mer än gärna delar med mig av mitt stora fritidsintresse släktforskning. På senare år kompletterat med just DNA-forskning.

DNA-mannen i luckan


Släktforskningen har också gett mig en god inblick i den geografiska spridningen av mina rötter och i databasen historiska kartor där det finns mer än en miljon historiska kartor så långt tillbaka som till 1628. Detaljnivån på dessa är inte så ofta att jämföra med dagens orienteringskartor med undantag för åkermarkens bördighet.

Någon som ser var det här är?


Här kanske det går enklare att se?


Genom DNA-forskningen torde det finnas visst fog för att jag inte bara via kyrkoböckerna har mycket kopplingar till Falköpingsområdet då jag även har en 6,5 centimorgans matchning på den 15e kromosomen med ett 4900 år gammalt fornfynd från Gökhem utanför Falköping vilket också för tankarna till en av 2015 års orienteringshöjdpunkter.

Höjdpunkten för mjölksyran var sannolikt Tour de Mösseberg och den avslutande sträckan nerifrån Falköping och uppför hela slalombacken. Resultatet, sammanlagt 9:a av 18 i H40, var bra, dock gick det som vanligt ännu bättre för dottern som kom in tvåa av åtta deltagare i D14.


Bäst så här långt för oss västsvenskar i denna väl rekommenderade tävling gick det dock 2014 för just Laila Höglund då hon vann D21!