Lucka 12

Lucka 12

Skador - allt för många, allt för ofta?

Går det att undvika?

Att undvika skador helt och hållet när man idrottar är nog svårt. En del har såklart otur men mycket går att hämta från Stenmarks klassiska citat "Ju mer jag tränar desto mer tur har jag". En variant i fallet med skador går att översätta till: "ju mer jag förebygger mina skador och tar hand om min kropp rätt, desto mindre otur har jag".

Ett bra tankesätt angående skadekänningar som jag (Hanna) fick lära mig av min sjukgymnast på mitt gymnasium var att tänka: ju längre tid jag går med lite ont, ju längre tid kommer det ta att bli av med just det ontet.

    Över till Annika, här kommer några tips för att minska tiden du går skadad:

  1. Får du en skada, ta den på allvar och börja rehaba direkt. Ta hjälp av en fysioterapeut/sjukgymnast eller annan expert om du inte själv vet vad du ska göra. Det går alltid att göra något. Jag tror aldrig att jag har varit med om en fysioterapeut som sagt att jag ska vila helt i några veckor. Däremot ofta vila ett tag från just löpningen.

  2. Gör övningarna du får och sluta inte med rehaben direkt när skadan känns lite bättre. Håll ut!

  3. Börja inte att springa för långt, för ofta och för fort när du väl kan börja springa. Jag nämnde en gång för en fysioterapeut att jag var väldigt bra på att göra övningar men mindre bra på att inte springa när jag väl kunde springa lite. Då hämtade hon övningar för att komma igång med löpning efter skada. Nja, så långsamt hade jag inte trappat upp förut och jag är nog inte ensam skulle jag gissa. Se och lär, samt följ nästa gång du har skadeproblem!


    Eller ännu bättre, tänk att detta vill jag undvika och läs vidare.

  4. Det bästa är förstås att förebygga skador genom att minska risken att de uppkommer. I korthet gäller det att träna varierat, styrketräna, rörlighetsträna och lyssna på kroppen. Hur svårt kan det vara?

    Det finns väldigt lätta saker att göra som minskar risken rejält för diverse förslitningar, tips kommer i senare lucka.