Lucka 15

Lucka 15

Gustavs Vårseriekarriär

Från miniknat till 4 totalsegrar

Som de flesta andra barn till orienterande föräldrar (ja i Gustavs fall var det ju bara jag, Annika) fick Gustav pröva på miniknat på diverse tävlingar och så inleddes också hans Vårseriekarriär. Som 9-åring var det dags för HU2. Då tog Gustav rätt lång tid på sig i skogen. Inte så bråttom och resultatet vet jag knappt om han brydde sig om.

År 2005 som 10-åring var det dags för H10. Man skulle kunna tro att Gustav hade en fördel av att en av etapperna gick i Bunketorp men H10-banan i Bunketorp var för lätt och löpningen avgjorde. Redan då var hans profil som orienterare att han var bättre på själva orienteringen än på löpningen. En del andra etapper var svårare och passade Gustav mycket bättre. Det slutade med totalseger i H10 efter två etappsegrar.

När jag nu läser resultatlistan konstaterar jag att av barnen som sprang H10 det året var hela 8 föräldrar med på Gustavs begravning 14 år senare (enbart ett uvbarn). En väldigt sorglig anledning att samlas igen men fint att så många är kvar i bekantskapskretsen, nära eller på avstånd. Flera av barnen är nu fullfjädrade orienterare.

Följande år fortsatte Gustav att springa bra i Vårserien. Har var alltid på totalpallen förutom en gång och slutade som totalsegrare ytterligare 3 gånger. Han vann totalt i H10, H12, H13 och H16.

Då Gustav hade vunnit de fyra första etapperna i H12 (och alltså var klar totalsegrare) pratade vi om att springa en svårare bana. Gustav var positiv. Det året var H14 långdistans medan H16 var medeldistans och alltså kortare. Därmed var H16 mer lämplig för Gustav. Som sagt, han var en bättre orienterare än löpare. Svårigheten på en H16-bana skrämde honom inte alls. Men det finns andra saker som kan skrämma en 12-åring:

- De kommer att tycka att jag är så liten i starten. Jag vill springa H12 iallafall!.

Att han sista året i H12 benämndes "Fantomen i H12" av en konkurrents mamma pga sin framfart i skogen hjälper alltså inte alltid mot rädsla för startfunktionärers eventuella kommentarer.

Året efter då han säkrat totalvinsten i H13 (som fanns då) var han inte rädd för starten längre och sprang H16 på sista etappen och slutade som 7:a. Rätt bra mot 3 år äldre konkurrenter.

Prispallen 2008 i H13: Gustav Boquist, Gustaf Sparrevik, Petter Östman
Prispallen 2009 i H14 även kallad Gustavpallen. På pallen kom nämligen Gustav Hinder (saknas), Gustav Boquist, Gustaf Sparrevik
Prispallen 2011 i H16: Gustaf Sparrevik, Johannes Kuhlin, Gustav Boquist. Inte bara konkurrenter utan vänner också. Gustav har sprungit Daladubbeln ihop med Johannes och i samma tiomilalag som Gustaf. Gustav strax före hans sista start i Vårserien, H16. Känner ni igen några andra uvar i bakgrunden?