Lucka 20

Lucka 20

Långa natten kom snabbare än väntat


Gustavs tiomilakarriär

Gustav gillade verkligen tiomila. Att överhuvudtaget deltaga var först målet. Sedan var Långa natten ett mål som infriades snabbare än väntat. Sedan ville han jobba för att springa i ett rent Uvenlag. På senare tid ville han jobba för att fler skulle se den stora skönheten i tiomila och satsa lite extra så att Uven skulle kunna hålla sig lite längre fram. När anmälan öppnades önskade han att alla snabbt anmälde sig. Kanske två herrlag på sikt. Att få vara ett lok i en stor klunga på långa natten. Tyvärr hann detta inte uppfyllas för hans del. Men kanske tar några av hans adepter över och lyckas?

Här följer en lista med alla Gustavs tiomila. Glöm inte att följa länkarna. Där finns mer information och kartor. På köpet kan ni bli inspirerade att själva skriva om era lopp i kartpärmen.

2012: Kvarn, Kombilag med Sjövalla/Frölunda/Uven, Sträcka 2

Gustavs första tiomila. Han tyckte inte det var särskilt utmanande utan ville gärna ha längre bana. Läs hans egna recension i Kartpärmen.

2013: Gällöfsta, Kombilag med Lerum/Uven/GMOK, Långa natten

Redan året efter tiomilapremiären fick Gustav ett erbjudande om att springa Långa natten i ett lag som främst var Lerums lag. Ett erbjudande han inte kunde tacka nej till. Hemma övade Gustav byte av batteri på pannlampan (som inte var någon riktig höjdarlampa utan en normal). Han trodde det fanns risk att ett batteri inte skulle räcka. Bytet behövde inte utföras. När det första batteriet var slut var det nästan ljust och målet väldigt nära. Att Gustav trivdes med långa natten kan man läsa i hans egen beskrivning i kartpärmen. Vi här hemma tillbringade natten i soffan, hade köpt tevesändningen, såg bitar från banan när eliten sprang och tänkte "ska vår lille son springa i mörkret på de jättesvåra kontrollerna". Han log åt oss efteråt. Vi i soffan hade tur för kameran råkade ligga på målfållan just när Gustav sprang imål och vi kunde konstatera att han inte lidit någon nöd eftersom löpsteget fortfarande var hyfsat lätt.


Lite svårt på natten?

Att ha klarat av långa natten var så speciellt för Gustav att han t.o.m skrev en kommentar på sin annars inte alltför utnyttjade facebooksida: Långa natten avklarad! 18 km nattorientering.

2014: Eksjö, Coach och gång på öppen bana

Tränings- och tävlingsförbud pga hjärtproblem, var med som lagledare och gick en öppen bana. Uven hade eget lag för första gången på länge. Se gärna beskrivning av Uvens insatser i lucka 19 2014.

2015: Skepptuna, Uvenlag, Sträcka 4 (jogg)

Gustav fick springa igen men fick tyvärr just då en liten halskänning och bytte sträcka mot en han kunde jogga lugnt runt på. Anton Hemlin ställde upp och sprang lite längre. Läs gärna Gustavs beskrivning i kartpärmen och Annikas text om tiomila 2015 i lucka 17 2015.

2016: Lugnet: Uvenlag, Sträcka 2

Nu fick Gustav springa i klunga och hade fått/köpt den finaste pannlampan på marknaden. Men terrängen var han inte så imponerad av. Läs gärna hans beskrivning i kartpärmen. Direkt efter tävlingen ser han fram emot nästa år!

2017: Göteborg, Ett ”juniorlag" med Frölunda och Uven

Det här blev enda gången som Gustav sprang dagsträcka på tiomila. För honom var tiomila nästan synonymt med natt. Uven var funktionärer i växlingsfållan. På första parkett för att ta bilder av leran där efter målgång.

Återigen finns en beskrivning med karta av loppet i kartpärmen.

2018: Nynäshamn, Uvenlag med en löpare vardera från Skidklubben och Rigor

Det här året fick vi verkligen kämpa för att få ihop ett lag och pga alla återbud gick det inte med eget lag utan vi plockade in två löpare från andra klubbar. Dessutom gjorde de två unga löparna William Rönnborg och Jacob Grahn debut i tiomila. Skämtsamt pratade vi om svikarlaget som innehöll alla som var sjuka, inte kunde eller hade bytt klubb. Svikarlaget hade troligen slagit det ordinarie laget med råge men det visade ju att det fanns hopp för framtiden.

För Gustavs blev det Långa natten igen och han ville så gärna springa fler långa natten vilket märks tydligt i hans egen beskrivning i kartpärmen. Detta blev däremot sorgligt nog hans sista tiomila.

2019: Glimåkra, Uvenlag med sorgband

Uvens herrlag sprang med sorgband, med Gustavs pannlampa på långa natten och med hans pinne på en annan sträcka för att hedra honom. En fin symbol! Tack till er som orkade. Jag och Hanna tillbringade natten i soffan framför TV:n, följde hur det gick och höll tummarna.2020: Upplands-Bro

Du har väl anmält intresse? Annars gör det nu! Intresseanmälan finns här.