Lucka 22

Lucka 22

Roddträning vs orienteringsträning?

Julhälsning från Johan G

Tjo! Idag är det Johan Grahn som skriver dagens lucka. Här följer en kort sammanfattning av mitt idrottsliv: Jag började orientera som 10 åring på IK Uvens nybörjarträningar (någon annan som känner igen sig??) och började älska vår sport, orientering. Jag var väldigt aktiv som ungdom fram tills att jag var 15, då jag fick en långdragen skada i knät. Efter något års skadeuppehåll blev jag övertalad till att börja ro, där jag gjorde någon slags raketkarriär. Jag har bara tävlat i rodd under en säsong men jag har ändå lyckats ta 2 SM guld, 1 NM guld och har även gjort en riktig bra tid på 2000 m roddmaskin.

Nu på senare tiden har jag återgått till vad mitt hjärta egentligen suktar efter, löpning i skogen med en karta i handen. Även fast jag inte tycker att jag har rätten att kalla mig själv elitorienterare än så länge så satsar jag friskt på att förbättra kontrolltagningar och löpa fort över stock och sten. I dagens lucka tänkte jag dela med mig av skillnader mellan de två sporterna och hur man anpassar sin kropp för att bli bra på det man vill:

Jag vill börja med att skriva att vad man än väljer att satsa eller lägga ner tid på måste man tycka att det är fundamentalt roligt för en själv. Du måste få tillbaka av den energin du lägger ner. (I elitidrottssammanhang har jag hört att man ska tycka att satsningen ska vara rolig minst 50% av tiden för att det ska vara värt 😉).

Rodd och orientering är väldigt olika sporter. Ett roddlopp handlar om att pressa sig genom mjölksyra tills allt svartnar under 6-7 minuters tid medan orientering är att med precision ta sig igenom skogen under 60 minuters tid. Roddare är tunga och starka medan orienterare är slanka och snabba, väldigt olika. Det finns två faktorer som spelar roll i hur din kropp ser ut, fungerar och vad du är bra på: träning och kost, varav den första jag kommer diskutera idag.

När det kommer till träning så säger det lite sig självt, vill du bli bra på att orientera så ORIENTERA, vill du bli bra på att ro så RO. Här följer två olika träningsveckor ur två helt olika träningsperioder i mitt liv:

Veckorna inför JVM i rodd 2018:

Grundträningsperiod, orientering hösten 2019:

Som ni ser är det två väldigt olika träningsscheman för att uppnå någon slags framgång. Den träning som jag gjorde när jag rodde var otroligt tuff. Kroppen skulle lära sig jobba med mjölksyra och man skulle lära sig att pressa sig igenom smärtan, om och om igen. Jag grät var och varannan dag den sommaren.

Orienteringen är helt annorlunda. Min filosofi är att man kan tjänar mer tid på hur man orienterar jämfört med hur snabb man är, men självklart behövs båda. För min egen del försöker jag nu under min återkomst till sporten skapa bra beteenden i orienteringen, samtidigt som mina ben ska lära sig hur man rör sig fort. Anledningen till att orienteringspassen är lugna är för att jag ska se till att jag fattar rätt beslut och utför sträckorna på ett bra sätt, jag försöker helt enkelt bygga en grund i min orientering. Jag är noga med att analysera passen, sträcka för sträcka, för att se vad jag gör bra och framförallt vad jag behöver utveckla.Här är en träning med både bra och dåliga stunder. Det är viktigt att tillåta sig själv göra misstag, analysera, och lära sig av dom.

När det kommer till löpningen tror jag mycket på att benen ska lära sig och veta hur det känns att springa fort. De löppassen jag gör har jag stort fokus på kvalité, ser till att jag löper på ett korrekt sätt och utför passen som planerat. Jag begränsar även min träningsmängd något bara för att se till att jag tar mig igenom vintern hel och skadefri.

Två andra viktiga aspekter i träning är planering och långsiktighet. Utgå från din nuvarande nivå, ha ett mål för vad du vill uppnå (alla mål är bra mål!) och planera för hur du ska uppnå det. Ha tålamod i träningen, ingen blir proffs på något över en natt. Tillåt dig själv att göra misstag och lär dig av dom, ge inte upp för att det är motigt.

Här va en sammanfattning av min syn på träning, hoppas det var måttligt intressant och det gick att lära sig någonting av det :)

Godjul från mig!!!

Redaktionen hälsar att det var en väldigt intressant läsning och jättekul att du är tillbaka inom orienteringen Johan! Håller tummarna för att du utvecklas mycket och når dina mål 🤩