Lucka 10

Lucka 10

Svaret om elljuspåret alla väntat på

Ända sedan lucka 6 om gamla elljuspåret publicerades har givetvis alla frenetiskt sökt efter svaret om när nya elljuspåret invigdes. Även om vi inte explicit bad er skicka in svar så har vi fått in en mycket bra gissning. Det är Marie Berg som erinrade sig att när de började orientera 1988 så var det nuvarande sträckning på elljuspåret. Alltså är nya elljuspåret äldre än 32 år. Inte undra på att många tittar konstigt på oss som börjar prata om gamla elljuspåret. Du var mycket nära Marie. Grattis och tack för ditt meddelande! Alltid roligt att få reda på att luckorna läses och knepen löses.

Nu till facit. Tur att jag hittade ett gammalt tidningsurklipp (troligen från Mölndalsposten) och tur att det står en handskriven notis i marginalen, "1986" (troligen skriven av min mamma). Nya elljuspåret invigdes alltså 1985 och fyller då 35 år i år. Grattis vårt elljuspår på 2.5 km! Är det fortfarande någon som tycker vi har hela landets bästa elljuspår?

Förutom notisen om elljuspåret är det intressant att läsa om 12-timmars på skidor. När kan vi ordna det igen? Om laguttagarna var ute efter att skapa 2 jämna herrlag så lyckades de verkligen och vilken fart åkarna höll.

För er som undrar så är sträckningen på det gamla elljuspåret nuvarande spår på 1.5 km men start och mål var vid stugan. Någon genväg till lejonkulan fanns inte.

Några frågor återstår förstås. När invigdes det första elljuspåret, det som sedan blev det gamla elljuspåret? Och var det gamla elljuspåret det första elljuspåret? Någon som vet? Kanske får ni svaren i 2021 års julkalender.