Lucka 18

Lucka 18

Elljuspåret för tredje gången

förr var skidåkning viktigast.....

I lucka 6 ställde vi frågan när gamla elljuspåret blev gamla elljuspåret. Vi fick in en mycket bra gissning av Marie Berg och i lucka 10 kunde vi genom ett sparat tidningsurklipp och en notis i kanten få svaret att det nuvarande elljupåret på 2.5 km invigdes 1985.

En ny fråga väcktes om när det gamla och troligen första elljusspåret invigdes. Vi i redaktionen slängde ut en fråga om någon visste och mumlade något om svar i 2021 års julkalender. Men när man minst anar det trillar lösningen över oss. Nåja, trillar och trillar. Vi letade igenom en hög gamla Bunketorpsposten och hittade av en slump en artikel med svaret. I nummer 77 som handlade om IK Uven 50 år finns en tillbakablick till 1968 och ett urklipp från okänd tidning. Invigningen borde alltså har varit 1969. Över 50 år sedan!

Läs och njut. Notera att det verkar självklart att det är framförallt är skidåkning som spåret ska användas till vilket bl.a. formuleringen "kan också användas under den tid på året då det inte finns snö" tyder på. Vilka tider tycker den skidintresserade redaktionen.

Notera även att det skrivs om Uveniter, numera kallar vi oss Uvar.

Vi avslutar med ett stort tack till dåtidens Uveniter! Vilket jobb ni la ner.