Lucka 23

Lucka 23

Hanna i Sjusjøen

Förra årets julkalender slutade med att vi introducerade Hannas nya jobb i Norge. Idag ska ni få läsa lite kort om mina månader där förra vintern/våren.

Jag jobbade som servitris på ett hotell i Sjusjøen, Rustad Hotel og Fjellstue som jag väldigt starkt rekommenderar (opartiskt) att bo på! Jobbet som servitris var indelat i tre skift: frukost, lunch & middag, där man jobbade två av dom, förutom några helt lediga dagar. Ungefärliga tider var frukost från 7-12, lunch 13-17, middag 18-21 och då det oftast behövdes mest personal till middagen, så var det vanligast att jobba antingen frukost+middag eller lunch+middag.

Att jobba tvådelat med frukost och middag är väl inget jag hade velat göra om haft ett "vanligt jobb", men när jag bodde i personalhuset 20 meter från hotellet och vid frukost+middagsskift hade ledigt från 12 till 18 för att åka skidor, så var det inte så illa! När jag jobbade lunch och inte började förrän 13 så hann jag även då ut på fina morgonturer. Helt perfekt upplägg:) Dessutom inte helt fel att få äta frukostbuffé, lunchbuffé och trerätters-middag varje dag.

Challenge

Efter ett tag kände jag att jag bara åkte samma standardrundor och kom på en liten challenge för att utforska fler spår i Sjusjøens fantastiska spårnät. Dels så fixade jag en stor karta över spårnätet där jag allteftersom markerade med överstrykningspenna över nya spår jag åkte på. Blev ofta mycket samma ändå men försökte åka en liten ny sträcka varje pass i alla fall! Ju mer jag åkte, ju längre radie runt hotellet blev dock fyllt...

Nu i efterhand har jag kollat via Strava heatmap (till höger). Ju gulare det är, ju fler gånger har jag åkt. Nästan så att det går att använda den som en spårkarta, vilket ju var målet. Förutom lite random skareåkningsspår från vår-kvisten.

En grej jag ångrar är att jag inte åkte ner till Lillehammer mer än en gång. Oerhört härligt att bara cruisa 15 km neråt!! Vi åkte ner rätt sent på säsongen dock, när våren tydligen redan kikat fram nere i dalen i Lillehammer 😄. Uppe i Sjusjøen var det full vinter förutom att solen börjat bli varmare och varmare.. Så vi fick oss en liten chock och fick gå sista biten ner till stan pga lite brist på snö, se bilderna nedan...

I mitten av februari blev Rustad i behov av extra personal så rätt spontant kom en kompis till mig som precis slutat sitt dåvarande jobb upp för att jobba under påsken. Hon kom precis i början på mars, bara någon dag efter Vasaloppet och olyckligt kom ju corona med en storm hur plötsligt som helst. Hon hann bara jobba en dryg vecka innan det bestämdes att hotellet skulle stänga och vi blev permitterade. Oerhört trevlig rumskamrat till mig och finfint skidsällskap så jag är bara glad för att hon faktiskt hann komma ♥ + en vänskap som ledde till vårt rullskidsvasalopp i somras också!

Kommer ihåg att vi i personalen sågs på torsdagkvällen och skämtade/slog vad om när hotellet skulle stänga ner. Några sa på måndag, alltså bara några dagar senare men det kändes alldeles för plötsligt så ingen trodde på det på allvar. Dagen efter kommer vi till hotellet och hotellägaren nämnde det som möjligt, och ännu en dag efter det kom hon med besked att vi skickade hem gäster så fort som möjligt och att från och med måndag skulle vi stänga. Lite komiskt att det som vi bara skämtat om blev sanning så hastigt.

Vi stannade där uppe och städade hotellet i någon vecka, sedan var vi några av personalen kvar permitterade och bara hängde, testade snöskor, grillade ute i vårvinter-solen, gick på toppturer och bara njöt av skare-skidåkning! Vi kände att vi var väldigt mycket mer isolerade där uppe på ett tomt hotell än hemma i Göteborg. Dessutom hade vi ju flera personliga kockar som lagade mat åt oss efter skidpassen!! 😉

Har mycket mer jag skulle kunna berätta men kan såklart inte skriva allt här. Istället skickar jag med en bildsamling lite längre ner som sammanfatta min Norge-tid.

Jag är hur som helst oerhört nöjd med mina månader där och har längtat tillbaka sedan dagen jag kom hem... Tyvärr har jag inte kunnat hälsa på då Norge haft gränserna stängda sen vi åkte därifrån.

En sista fun fact är för övrigt att det är oerhört praktiskt med lite servitörkunskaper, något alla borde lära sig. Dukningsregler, vika servetter, men främst att kunna bära många tallrikar samtidigt! Bara om jag hemma ska bära tallrikar/glas från köket till soffan, att faktiskt bara behöva gå en gång 😛 (latheten som kickar in) men det har varit väldigt användbart vid olika tillfällen i alla fall!

Bilderna kan förhoppningsvis även bidra till lite vinter- och julstämning nu i vårt snöfattiga Göteborg... 🌧