Lucka 3

Lucka 3

När skosnöret går upp

Hjälp, skosnöret går upp under en tävling. Vad gör du?

Åtgärd Fördelar Nackdelar
Stanna och knyta skon Säkert. Du snubblar inte. Du tappar tid.
Stanna och knyta skon Du har något att skylla på om du är 3 min efter din värsta konkurrent. Du får dessutom vila. Det är väl ändå bättre att slippa tappa tid än att ha något att skylla på? Kanske slutar det med att du medvetet knyter slarvigt för att ha något att skylla på?
Spring vidare Eventuellt tappar du ingen tid. Du snubblar. Du tappar skon i en lervällingsgrop och hittar den inte.
Du bryter. Loppet är ändå kört. Nja, finns det någon fördel? Din brytstatistik blir sämre och du går miste om bra träning resten av loppet.


Ingen av dessa åtgärder är väl egentligen något att rekommendera så låt oss titta på alternativ att få knuten att hålla.

Förebyggande åtgärd Fördelar Nackdelar
Knyta dubbelknut Nja Håller det? Hur kul är det att stå i uteduschen och inte få upp knuten? Stor risk att du antingen får duscha med skor på eller på något sätt förstöra antingen skosnöret eller hela skon. Och hur kul är det att gå omkring i regnet efteråt med blöta orienteringsskor eller komma till nästa tävling och inse att du glömt att köpa nya orienteringsskor?
Tejp Nja Risk att du glömmer ta med tejp till starten och då blir du så irriterad på dig själv och kan inte koncentrera dig på loppet eftersom du hela tiden är rädd att skosnöret ska gå upp. Dessutom väldigt kladdigt att få bort tejpen. Och lite miljödumt att slösa på tejp varje tävling.
Den makalösa orienteringsknuten Enkelt att knyta! Enkelt att få upp! Ingen extra utrustning behövs! Inga!!

Om någon mot förmodan inte känner till orienteringsknuten så kan vi fundera på att få ihop en demo till en kommande lucka.