Lucka 14

Lucka 14

Var det bättre förr?

Gästberättelse av Torbjörn

IK Uven grundades i november 1945. Fyra och ett halvt år senare i mars 1950 anordnade klubben en vårtävling söder om Ingsjöarna där Johan, Jacob och Simons farfar, Per Grahn, sprang som 18-åring. Många veteraner känner säkert Gösta och Marianne Grahn i Skidklubben och Per var alltså Göstas äldre bror.

Farfars album med orienteringskartor från slutet av 40-talet och början av 50-talet finns kvar i familjen. Den här gången har vi hittat en karta från IK Uvens tävling den 26:e mars 1949. Tävlingen anordnades den här gången söder om Kalvshult, mellan västra och östra Ingsjön.

Farfar Grahn sprang 1950 i klassen Yngre juniorer, motsvarande H18 idag. Det var 91 startande i klassen och farfar tog en hedersam 8:e plats denna gång.

Kartan är naturligtvis en backstreckskarta där kontrollerna har ritats in för hand. Inritningen var ju dessutom ett moment som ingick i själva tävlingen. Banan innehöll tre kontroller och var ca 4,8 km fågelvägen.

Originalkartan syns nedan med ganska svaga markeringar för kontrollpunkterna och ännu svagare inritad löpväg inritad med blyerts (dvs föregångaren till dagens Livelox). Motsvarande bana och löpväg är inritad på en automatgenererad karta från kartor.gokartor.se (här finns ett automatgenererat kartunderlag för större delen av Sverige(!), kul att studera för alla kartintresserade).


God Jul önskar Tobbe!