Lucka 17

Lucka 17

Stämmer vårt tävlingsutbud med Uvarnas önskemål?

I lucka 5 uppmanade vi våra läsare att fundera på sin önskefördelning av orienteringsdistanser under ett år. Det var 16 st som lämnade in sin önskan och visst var det skillnader. Här kommer julkalenderredaktionens reflektioner över resultatet.

Reflektion 1: Alla kan inte summera 6 tal och kolla att det blir 20. Tre st summerade fel. Ojojoj, men troligare är väl att de glömde att summera.

Reflektion 2: Det är rätt stor skillnad i vad vi anser vara en optimal fördelning. I tabellen ser vi skillnader i min och max för varje distans. Det finns alltså åtminstone någon som inte vill ha någon långdistans medan åtminstone någon annan vill ha hela 15 st. Visserligen var det just den personen som ville ha 15 långdistanser som satte upp 24 tävlinhgar istället för 20 men om vi drar av alla 4 från långdistanserna så blir det ändå 11 st. Det finns en annan person som inte vill ha någon medeldistans medan en annan vill ha 12 st.
0
Lång Medel Sprint Natt Ultra stafett
Min 0 0 0 0 0 1
Max 15 12 5 5 2 5
Medel 6.6 6.1 1.8 2.3 0.5 2.75
Median 7 5 2 2.5 0 2.5


Reflektion 3: Stafett är den enda distansen de 16 är överens om att vi ska ha åtminstone en av!

Reflektion 4: Ultralång är den minst populära distansen. De flesta vill inte ha någon, några vill ha en och en enstaka vill ha 2.

Reflektion 5: Långdistans är snäppet mer populärt än medeldistans.

Reflektion 6: Per Rosen (som angav sitt namn i enkäten) är inte den som älskar långdistans mest även om han ligger högt. Hans val är på delad 4:e plats.

Reflektion 7: Eftersom tävlingsprogrammet för 2023 just är publicerat kan vi roa oss med att jämföra med det. För enkelhets skull antar vi att alla enbart tävlar i Göteborgsdistriktet. Detta stämmer givetvis inte alls. Att tävla i andra delar av Sverige i helt andra terrängtyper tillhör ju kryddan i sporten. Dessutom tror jag att för stafettönskemål så hade många tiomila och 25-manna i tankarna och de går ju inte i Göteborg. Nåja, Göteborgs distrikt anordnar enligt uppladdat program i Eventor just nu 21 nationella tävlingar. Rätt nära våra 20. Göteborg har tänkt ordna 7 lång, 7 medel, 1 natt, 4 sprint, inga ultralång, 2 stafetter. I det översta cirkeldiagrammet syns vår önskefördelning och i det undre Göteborgs distrikts fördelning.


Ser väl hyfsat ut för en medeluv men vi vill t.ex.ha lite fler stafetter än Göteborg erbjuder, någon ultralång, färre sprintar, mer natt, något färre medeltävlingar.

Reflektion 8: Av de som lämnat in tror jag Victor Beischer skulle trivas bäst om vi nu bara skulle tävla i Göteborg (vilket vi ju inte gör). Hans fördelning liknar Göteborgs hyfsat bra.

Reflektion 9: Just Victor hade annars en bra kommentar om hur man kan få in tre distanser i ett. Det är bara att springa långa natten på tiomila. Då får man springa stafett, ultralång och natt samtidigt. Kan det bli bättre?

Med denna amatöranalys avslutar vi dagens lucka. Idag är det Lusselopp som är ultralång för en del. Vi ses!